Eric werkt aan de app voor natuurbeheerders
6 November 2024

Studenten ICT ontwikkelen apps voor wildlifebeheer

Het aantal wilde zoogdieren in Nederland neemt al jaren toe. In een dichtbevolkt land brengt dit allerlei uitdagingen met zich mee. Denk aan aanrijdingen met wilde zwijnen of bevers die gaten graven in dijken. Volgens Fontys ICT kan smart technology een belangrijke rol spelen bij het managen van wildlife.

“De makkelijkste oplossing voor de problemen met wilde zoogdieren, is ze verwijderen”, zegt docent en projectleider Monique Vissers gekscherend. “Maar dat is niet wat we willen. De biodiversiteit is ontzettend belangrijk voor een gezonde en evenwichtige leefomgeving, ook voor de mens.”

Dat het aantal wilde zoogdieren is toegenomen is een bewuste keuze geweest van beleidsmakers. Maar niet iedereen is daar even blij mee, weet Vissers. “Jagers en boeren hebben bijvoorbeeld andere belangen dan overheden en natuurbeschermingsorganisaties.”

In het landelijke project WildlifeNL proberen diverse partijen oplossingen te bedenken voor de botsing tussen mens en dier, natuur en recreatie. “De insteek van het project is dat onderzoek, onder andere met smart technology, hierbij een belangrijke rol kan spelen”, betoogt Vissers.

“Technologie kan ons helpen een beter inzicht te krijgen in de interacties tussen mensen en wilde dieren. Inzichten die cruciaal kunnen zijn voor betere beleidsvoering.”

Dataplatform en app

Fontys ICT is een van de projectpartners binnen Wildlife NL en zal zich vooral bezighouden met het ontwikkelen van een dataplatform en verschillende applicaties die data genereren. Bijvoorbeeld waar bepaalde dieren lopen, op welk tijdstip en welk gedrag ze vertonen. Evenals het aantal bezoekers dat op een bepaald moment aanwezig is en of er interactie is tussen mens en dier.

Een van de studenten die deze applicaties ontwikkelt is Eric Manders. Op basis van eerder opgehaalde data maakt hij een app voor natuurbeheerders, zodat zij hun natuurgebied en de dieren die erin leven beter kunnen managen.

Het is zijn opdracht om een interface te maken dat zo goed en makkelijk mogelijk te gebruiken is. “Natuurbeheerders moeten in een oogopslag kunnen zien wat de interactie is tussen mens en dier in hun gebied, zodat ze meteen actie kunnen ondernemen als dat nodig zou zijn.”

Serious game

Op 17 december presenteert Eric het concept van de wildbeheerapplicatie, samen met de andere studenten die eraan hebben meegewerkt. De app wordt in het volgende semester door anderen verder ontwikkeld.

Naast het dataplatform en de applicaties gaat Fontys ICT ook nog een serious game ontwikkelen. “Het doel daarvan is dat de betrokken partijen meer begrip krijgen voor elkaars standpunten en belangen”, aldus Vissers. “Alleen als je weet welk effect je gedrag op een ander heeft, kun je samen tot de oplossing van een beter wildbeheer in Nederland komen.”

Bron: bron.fontys.nl
Auteur: Marieke Verbiesen

Meer nieuws

16 May 2025
Masterclass: Aan de slag met AI in leren & ontwikkelen
Masterclass: Aan de slag met AI in leren & ontwikkelen

Hoe gebruik je AI om communicatie in je organisatie te versterken? In deze interactieve masterclass ontdek je hoe AI helpt om ...

Read more
16 May 2025
Onderwijs, LLO en AI: een krachtige combinatie in de praktijk
Onderwijs, LLO en AI: een krachtige combinatie in de praktijk

Fontys ICT collega’s Koen Suilen en Sandra Verhoeven waren recent te gast in een aflevering van de podcast Voer voor Onderwijs, ...

Read more
14 May 2025
Fontys Multidisciplinair Studentenproject: Green Cloud GPS
Fontys Multidisciplinair Studentenproject: Green Cloud GPS

Vorig jaar is bij Sue een projectidee ontwikkeld om aan te bieden bij Fontys ICT. In plaats van een traditioneel ...

Read more
Alle nieuwsberichten
Curious to learn more about the InnovationLab? Get in touch!

Let's talk!